Ben je ooit in Rogoznica geweest? Het is een goed moment om het te bezoeken. Rogoznica is een kleine stad in het centrum van één van de 4 Kroatische regio’s – Dalmatië. Vanwege zijn ligging wordt het ook wel een “Hart van Dalmatië” genoemd, en dit gaat ook gepaard met een liefdesverhaal over de legende op het meer Dragon’s Eye, waar Rogoznica misschien het meest bekend om is. 

Rogoznica

Het centrum van Rogoznica ligt op een eilandje dat verbonden is met de brug naar het land. Het eiland heeft grotendeels oude stenen huizen behouden en hoewel het onlangs is gerestaureerd en ingericht, ademt de kust nog steeds de authentieke mediterrane sfeer uit die in de zomerdagen, samen met een aantal interessante evenementen, toeristen samenbrengt die hier net op vakantie zijn gekomen. 

Naast de interessante zomerevenementen vol traditie, staat Rogoznica ook bekend om zijn rijke gastronomische aanbod. Eten wordt bereid met binnenlandse producten en de meest bekende zijn visrestaurants die zijn uitgerust met vis uit de lokale visserij.

De rest van het eiland is bedekt met bossen en daarom ideaal om te wandelen, hardlopen en fietsen.

Vakantiehuis

Wat Rogoznica tot één van de meest aantrekkelijke toeristische bestemmingen maakt, is de lange kustlijn, waar je een vakantiehuis in Dalmatië kunt vinden.

Stel je een vakantie voor waar je vanuit het appartement de zee kunt zien, je het geluid van golven hoort, een vakantie waar kinderen zonder jou naar het strand kunnen rennen omdat de deur van de binnenplaats de toegangspoort tot het kiezelstrand is. 

De straten zijn niet vol verkeer en het is erg rustig en veilig voor kinderen. Het is vermeldenswaard dat er steenstranden zijn en stranden met grotere rotsen en betonnen toegang tot de zee.

Drakenoog legende

Een oude legende vertelt het verhaal dat Rogoznica voor de vijand werd weggehouden door een afschuwelijke draak, waaraan de lokale bevolking elk jaar het mooiste meisje van het dorp zou schenken als teken van dankbaarheid. Maar op een dag verscheen de held Aristoles en werd verliefd op een meisje dat de bruid van de vreselijke draak zou zijn. De jonge held daagde de draak uit voor een duel en doodde de draak. 

Toen hij stervende was, groef de draak zijn eigen ogen met klauwen. Een oog werd ver naar het eiland Mljet geworpen, het andere sloeg gewoon onder de drakenpoten en smolt de steen. In een inham gewikkeld in steen, stroomde een zee naar binnen en creëerde een meer dat trots de naam “Dragon’s eye” draagt. Volgens deze legende van de draak zullen de twee geliefden, als ze gaan zwemmen in Drakenoog, elkaar tot het einde van hun leven trouw zijn en zal hun huwelijk gezegend worden met eeuwige liefde en gezonde kinderen. 

Heb je interesse in een vakantie in Dalmatië? Neem dan een kijkje bij https://www.brightsidecroatia.com/nl/boekenwww.brightsidecroatia.com/nl, daar vind je een ruim aanbod in vakantiehuizen en vakantievilla’s.